Overweeg je om een coachingstraject in te gaan? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je ook alles zelf hoeft te betalen. Vergoeding van coaching kosten door zorgverzekering, werkgever of belastingdienst komt vaker voor dan je denkt.
Vergoeding van coaching kosten
Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kun je je verzoek bijvoorbeeld voorleggen bij de volgende instanties:
- Je werkgever — Veel bedrijven hebben een budget gereserveerd voor opleidingskosten en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling (talentmanagement, communicatieve vaardigheden, conflictmanagement, assertiviteit training, duurzame inzetbaarheid) van de werknemers. Overleg met je leidinggevende in hoeverre de organisatie een professioneel coachtraject hier ook onder vindt vallen. De kans is groot dat het bedrijf de kosten volledig op zich neemt. Of ga een gesprek aan met de Arbodienst van het bedrijf. In het kader van Wet Verbetering Poortwachter werkt een bedrijf na overleg met de bedrijfsarts vaak graag mee. Zeker als het gaat om zaken als burn-out of stresspreventie, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject. Vraag het gerust even na. De declaratie wordt dan ter betaling naar je werkgever gestuurd. De inhoud van het traject blijft tussen ons.
- Aftrekbaar voor Ondernemers / ZZP’er — Als Ondernemer of officieel geregistreerde ZZP’er kun je zakelijke coaching aftrekken bij de belastingdienst. De kosten vallen binnen de post ondernemerskosten. Voor Ondernemers en ZZP’ers zijn de tarieven aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Vraag dit ook even na bij je eigen boekhouder/accountant.
- Je zorgverzekering — De coaching van DofNA Coach behoort niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Afhankelijk van het soort polis kan het zijn dat dit soort kosten wel opgenomen zijn in het aanvullende pakket. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.
Particuliere vergoeding van coaching kosten coaching vergoed door zorgverzekeraar